zeusweb-hatter1

ZeusWeb 2021.08.18.

8 tipp az otthoni munkavégzés javítására

A 2021-es vírusjárvány miatt sokan kényszerültek az otthoni munkavégzésre és sokan hoztak létre új vállalkozást amit otthonról tudnak adminisztrálni. Viszont sokszor szinte lehetetlen az adott projektre koncentrálni, főleg ha a szomszéd füvet nyír, a macska nyávog, a családtagok járkálnak a házban, óránként csörög a telefon, vagy az otthoni teendőkre figyelünk.

Ha Ön is szokott otthonról dolgozni és szeretné azt minél hatékonyabban végezni, akkor olvassa el a következő 8 tippet és próbáljon meg változtatni a munkához való hozzáállásán, meg fog lepődni az eredményen.

1. Együnk egészségesen

Az egészséges táplálkozás az egyik legegyszerűbb módja a hatékony munkavégzésnek és a jó közérzetnek. Ha Önnek is a rossz szokásai közé tartozik a túlzott energiaital fogyasztás, chips, nasi, csoki evés akkor az előbb-utóbb az egészségünk rovására fog menni, ami később a munka rovisára is. Egy doboz energiaital segíthet az aznap esti projekt befejezésében, de hosszú távon nem segít a megfelelő eredmények elérésében.

Ha növelni szeretné a termelékenységet, növelje a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek bevitelét is. Az agy feltöltéséhez és a figyelem koncentrációjának növeléséhez próbáljon rendszeresen fogyasztani a következő termékekből:

home-office-otthoni-munkavegzes-javitas-tippek-egeszseges-etkezes-zeusweb

Próbáljon ritkábban enni feldolgozott élelmiszereket és csökkentse a cukrok és szénhidrátok fogyasztását. Miután megváltoztatta étrendjét, rövid időn belül érezni fogja a hatását. Több energiája lesz a projekteken való munkához.

2. Mozogjunk többet, napi szinten

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a rendszeres testmozgás elősegíti a kreativitást és a munkávégzést. Tehát ha hatékonyabban szeretne dolgozni, érdemes lehet az edzéseket is besűrűsíteni a mindennapokba. Próbáljon egész héten fizikailag aktív maradni, mert az javítani fogja a divergens és konvergens gondolkodását – a kreatív gondolkodás két alapvető összetevőjét.

Fontos megemlíteni, hogy az sem jó ha erőltetünk egy bizonyos sporttevékenységet. Meg kell találni azt a fizikai mozgást, sportot és azt az időintervallumot amelyet élvezünk is. Pl. ha az edzőteremben való edzés nem az Ön világa, akkor részt vehet online zumba órákon, vagy gyakorolhat jógát is, vagy akár futhat kint a szabad levegőn.

home-office-otthoni-munkavegzes-javitas-tippek-mozgas-edzes-zeusweb

Ha nem szeret sportolni, de fizikailag aktív szeretne maradni, akkor próbáljon sétálni a szabad levegőn, napi 10-15.000 lépés már felér egy edzéssel. A lényeg, hogy ne üljön a számítógép előtt egész nap. Az agynak és a testnek szüksége van erre a kikapcsolódásra.

Tudjuk, hogy sok mindenkinek nehéz rávenni magát a mozgásra, de meg kell tanulnunk harcolni a lustaság ellen. Találja meg a módját, hogyan tudja motiválja magát az edzés, sport vagy séta elkezdésére. Íme néhány tipp hozzá: 

3. Alakítsunk ki otthoni irodát

Ön hol szokott otthon dolgozni? A konyhaasztalnál? Vagy inkább az ágyon fekve? Vagy egyik helyről a másikra vándorol?

Ha megtaláltuk már a tökéletes helyet az otthoni munkavégésre ahol produktívak lehetünk az nagyszerű, viszont ha sehol nem érezzük kényelmesen magunkat, alakítsunk ki egy új irodai környezetet, ahol csak a munkavégzéshez szükséges eszközök lesznek körülöttünk és nem tudja más elvonni a figyelmünket.

home-office-otthoni-munkavegzes-javitas-tippek-kis-iroda-kialakitas-zeusweb

Nincs mindig szükség egy külön szobára, az erkély, a tetőtér, a nappali egy része vagy bármely más sarok is jól működik erre a célra. Az otthoni irodának a fő elemei a számítógépasztal, egy kényelmes szék, és hozzá a természetes fény.

Minden alkalommal, amikor belép az „otthoni irodába”, az agya bekapcsolja a „munkamódot”. Segít abban, hogy a projekektre összpontosítson, és el tudjon merülni a napi munkafolyamatokban.

4. Kevesebb Social Media

Több mint hárommilliárd közösségi média felhasználó van az interneten és lefogadom, hogy Ön is közéjük tartozik.

Tudta, hogy a közösségi média használata havonta közel 50 órába is kerülhet? Ha naponta többször nézi a közösségi média profiljait, hírfolyamot, nem meglepő, hogy nem tud a munkájára összpontosítani vagy elég időt szakítani.

Szerencsére van megoldás, amely megmenthet. Vannak olyan alkalmazások és eszközök, mint például a Focusme, az Offtime, vagy az Appblock, amelyek segítenek blokkolni a legtöbbet használt webhelyeket egy adott ideig. De a legtöbb modern telefon is írja a facebookon vagy instagramon eltöltött időt.

 
home-office-otthoni-munkavegzes-javitas-tippek-social-media-kizarasa-zeusweb

Például, ha reggel 8 órától dolgozik délután 4-ig és szeretne megszabadulni Instagram-függőségétől, telepítheti az egyik fent említett alkalmazást, amely letiltja a hozzáférést a közösségi média oldalakhoz. Még akkor is, ha újraindítja laptopját vagy okostelefonját, az alkalmazás nem teszi lehetővé, hogy a megadott órákban ellenőrizze az újdonságokat az Instagram feedben.

5. Tervezzük meg előre a napunkat

Tudja, mi szokott a legfőbb probléma lenni az otthoni munkával? Az, hogy az emberek nem tudják melyik a legjobb időpont elkezdeni az adott projektet vagy munkafolyamatot. Halogatnak és úgy gondolják, hogy miért pont most kezdjem el, ha elkezdhetem 10 perc múlva, fél óra múlva, ebéd után, egy telefonhívás után, vagy akár holnap.

Az, hogy nem kell bent ülnünk az irodába, az nem azt jelenti, hogy nem kell ütemezni a napi feladatainkat. Válasszon egy adott időszakot vagy idősávot a munkához és tervezze meg a feladatait azon belül (pl. ha fáradtak vagyunk és ki szeretnénk aludni magunkat, akkor 10-től 6-ig. Ez segít abban, hogy szervezettek maradjunk és hogy időben befezejjük a napi vagy akár heti projektjeinket.

home-office-otthoni-munkavegzes-javitas-tippek-napi-tervezes-zeusweb

Ne feledje, hogy nemcsak a munka óráit kell ütemezni, hanem a többi órát (vagy percet) is. Szánjon elegendő időt a pihenésre és a feltöltődésre is.

6. Készítsünk teendő listát (to-do)

A teendők listája nem csak munkafeladatokat tartalmazhat, mivel otthonról dolgozunk, így jó ha az egész napunk szervezett lesz és tudjuk, hogy mi vár még ránk az adott napon. A teendők listája így is kinézhet:

Ha egyértelműen leírva látjuk a konkrét napi feladatainkat, akkor elvégezni is könnyebb lesz azokat és hatékonyabban tudjuk beosztani rá az időnket is, na meg persze elfelejteni is kevesebb eséllyel fogjuk őket. A szüneteket használjuk fel arra, hogy az otthoni dolgokat elvégezzük, mint pl. mosogatás, vagy növények megöntözése, vagy csak játék a kutyánkkal, sétálás a kertben, tartsunk rövid és hosszú szüneteket is.

A szünetekben elvonhatjuk egy kis időre a figyelmünket a munkáról, ami javíthatja a koncentrációnkat ha visszatérünk az adott projetkhez, másrészt több szabadidőnk marad a munka utánra.

7. Töltsünk egy kis időt a friss levegőn

Bármennyire is kényelmes home office-t alakítottunk, nem maradhatunk egész nap a 4 fal között. Ha növelni szeretné a munkavégzés hatékonyságát, ki kell mozdulnia néha otthonról.

Ha az volt a terv hétvégére, hogy majd a kanapén fekve nézi a Netflixet, akkor próbálja ki helyette azt, hogy elmegy sétálni a parkba, vagy más nyugodt helyre. Bárhova elmehet, csak ne a megszokott, otthoni környezetben legyen.

Miért olyan fontos ez? Ha az idő nagy részét egy helyen tölti, elakadást érezhet, és visszatarthatja a munkában való előrehaladástól. Időről időre változtassa meg környezetét, hogy megszabaduljon a negatív érzésektől.

home-office-otthoni-munkavegzes-javitas-tippek-friss-levego-zeusweb

8. Hozzon létre lejátszási listákat

Ha van lejátszási listája kocogáshoz vagy külön lejátszási lista vezetéshez, érdemes létrehozni egy külön lejátszási listát a munkavégzéshez is. Válasszon olyan zeneszámokat, amelyek inspirálják, motiválják, de nem vonják el a figyelmét.

Általában a kedvenc dalok szövegei nagyon elvonják a figyelmet. Tehát jobb, ha idegen nyelvű dalokat vagy hangszeres zenét választ. Egyes tudósok szerint a klasszikus zene hallgatása munka közben növeli a termelékenységet. Tehát ha szereted a Mozart, Bach és Csajkovszkij által készített remekműveket, nyugodtan add hozzá a lejátszási listádhoz.

home office otthoni munkavegzes javitas tippek zenehallgatas munka kozben zeusweb 1

A munkavégzéshez készítetett lejátszási lista létrehozásakor töltse le a kiválasztott dalokat laptopjára vagy telefonjára. Ne hozzon létre lejátszási listát a YouTube-on vagy más online platformokon! Ellenkező esetben minden alkalommal, amikor majd megnyitja a lejátszási listát, el fogja vonni a figyelmét egy cuki macskás videó vagy egyéb más érdekes tartalom amit ajánl nekünk a YouTube.

Konklúzió:

Ha növelni szeretné termelékenységét, próbálja ki a cikkben található tippeket. Ha nem fél attól, hogy apró és nagy változásokat hoz az életébe, egyenként, akkor elkezdi elérni az összes kitűzött célt.

Ha Ön is hasznosnak találta a cikket, ossza meg  a lenti platformok egyikén.

Back to top