2024-ben mobil applikációt készíteni azért éri meg, mert az okostelefonok széles körű elterjedése révén a felhasználók egyre inkább előnyben részesítik az applikációkat a weboldalakkal szemben. Az applikációk jobb felhasználói élményt, gyorsabb működést és offline hozzáférést biztosítanak. Emellett lehetőséget nyújtanak a push értesítésekre, a natív eszközfunkciók használatára, és növelik a márkahűséget. A piaci versenyben való helytálláshoz, a felhasználói elkötelezettség növeléséhez és a bevételi források bővítéséhez a mobil applikációk fejlesztése kulcsfontosságú lehetőség. Legyen az Android applikáció fejlesztés, iOS applikáció fejlesztés, vagy webes applikáció fejlesztés.

A cikk tartalma:

1. Mobil applikáció készítés árak és költségek
2. Miért hasznosabb egy mobil applikáció, mint egy weboldal?
3. Hogyan zajlik a mobil applikáció készítés folyamata?
4. Összegzés

1. Mobil applikáció készítés árak és költségek

Egy applikáció készítésének költsége nagymértékben változhat attól függően, hogy milyen funkciókat és összetettséget igényel, iOS-re vagy Androidra (vagy mindkettőre) kell fejleszteni, milyen határidővel stb.

Általában az alábbi tényezők befolyásolják a költségeket:

Fejlesztési költségek:

 • Egyszerű alkalmazás: 700.000-2 millió forint (2,000-8,500 USD)
 • Közepes bonyolultságú alkalmazás: 2-5 millió forint (8,500-14,000 USD)
 • Komplex alkalmazás: 5 millió forint felett (14,000 USD felett)

Ezeket a költségek lent részletezzük lebontva, hogy átláthatóbb legyen.

Regisztrációs és beállítási költségek

 • App Store regisztráció (iOS): Az Apple Developer Program éves díja $99.
 • Google Play regisztráció (Android): Egyszeri díj, ami $25.

Domain és tárhely költségek

 • Domain név: Éves költség, ami általában $10 és $50 között mozog. .hu domainek esetében átlagosan 1-2e Ft.
 • Webtárhely: Ha csak Landing oldal szükséges, akkor az 4-10.000 Ft költség lehet évente. Az applikációnak külön kalkuláljuk a tárhely költségeket, a látogatottság és a méret függvényében.

Backend infrastruktúra

 • Szerver és adatbázis költségek: Attól függően, hogy saját szervert üzemeltetsz vagy felhőszolgáltatást veszel igénybe (pl. AWS, Google Cloud, Microsoft Azure), a költségek jelentősen változhatnak. Havonta $20-tól akár több ezer dollárig terjedhet, a felhasználói bázis és az applikáció igényei alapján.
 • API és külső szolgáltatások: Olyan szolgáltatások, mint például a fizetési rendszerek, értesítési szolgáltatások, analitikai eszközök stb. Ezek költségei is változóak lehetnek, havi előfizetési díjjal vagy használati alapú költségekkel.

Tesztelési és minőségbiztosítási költségek

 • Tesztelési eszközök és szolgáltatások: Ezek is növelhetik a költségeket, különösen ha különböző eszközökön és platformokon kell tesztelni az applikációt. Ez is lehet néhány száz dollártól több ezer dollárig terjedő költség.

Marketing és promóció

 • Marketing költségek: Az applikáció népszerűsítéséhez kapcsolódó költségek, beleértve a hirdetéseket, PR-t, weboldal készítés, landing oldal készítés, grafikai tervezés és egyéb marketing kampányok. Ezek jelentős költségeket jelenthetnek, különösen ha széles körben szeretnéd eljuttatni az applikációt a célközönséghez. Havonta akár több ezer dollárt is elérhetnek.

Karbantartási és frissítési költségek

 • Karbantartás: Az applikáció folyamatos karbantartása, hibajavítások és rendszeres frissítések. Ez is lehet néhány ezer dollár évente.
 • Új funkciók fejlesztése: Ha új funkciókat szeretnél hozzáadni az applikációhoz, az újabb fejlesztési költségeket jelenthet.

Összességében egy mobil applikáció fejlesztésének és fenntartásának költségei jelentős mértékben változhatnak az applikáció típusától, komplexitásától és a felhasználói bázis méretétől függően. A költségek alapos tervezése és folyamatos nyomon követése elengedhetetlen a sikeres applikáció fejlesztéséhez és működtetéséhez.

Természetesen ezek az árak változhatnak a specifikus igények és a fejlesztő földrajzi elhelyezkedése szerint is. Egy alapos költségbecsléshez érdemes több fejlesztővel is konzultálni és részletes ajánlatot kérni tőlük.

2. Miért hasznosabb egy mobil applikáció, mint egy weboldal?

Jelenleg az internetes forgalmak 60%-a mobil eszközökről történik, a maradék 37% asztali számítógép, a 3% pedig egyéb okoseszközök, mint pl. TV.

A mobil applikáció fejlesztés több szempontból is hasznosabb lehet, mint egy weboldal, különösen bizonyos funkciók és felhasználói élmények esetében. Az alábbiakban részletesen kifejtem, miért lehet egy mobil applikáció előnyösebb:

 • Teljesítmény és sebesség:
  A mobil applikációk általában gyorsabban futnak, mert közvetlenül a készülék hardverén futnak, és nem függenek annyira a böngésző sebességétől vagy az internetkapcsolat minőségétől.
 • Offline hozzáférés:
  Az alkalmazások gyakran működnek internetkapcsolat nélkül is, mivel képesek helyileg tárolni az adatokat. Ez különösen fontos lehet olyan alkalmazásoknál, ahol a felhasználóknak offline módban is szükségük van az adatokra.
 • Felhasználói élmény:
  A mobil applikációk felhasználói élménye gyakran jobb, mivel kifejezetten az adott operációs rendszerre (iOS, Android) lettek optimalizálva. Ez lehetővé teszi a simább navigációt és az intuitívabb interfészt.
 • Értesítések (push notifications):
  Az applikációk képesek közvetlen értesítéseket küldeni a felhasználók készülékére, ami hatékony eszköz lehet a felhasználói elkötelezettség növelésére és az információk gyors közlésére.
 • Hozzáférés natív funkciókhoz:
  A mobil applikációk könnyen hozzáférhetnek a készülék különböző hardveres és szoftveres funkcióihoz, mint például a kamera, a GPS, a giroszkóp, a mikrofon, és az ujjlenyomat-olvasó. Ez lehetővé teszi összetettebb és interaktívabb funkciók implementálását.
 • Biztonság:
  Az applikációk gyakran magasabb szintű biztonságot kínálnak, mivel lehetőség van az adatok titkosított formában történő tárolására, és az alkalmazás környezetén belüli biztonsági intézkedések megvalósítására.
 • Interaktív funkciók:
  Az applikációk alkalmasabbak az interaktív és vizuálisan gazdag tartalmak megjelenítésére, például játékok, augmented reality (AR) és virtual reality (VR) elemek integrálására.
 •  Branding és felhasználói elkötelezettség:
  Egy jól megtervezett applikáció növelheti a márkahűséget, mivel a felhasználók gyakran személyesebb kapcsolatot éreznek egy applikációval, amit letöltöttek és rendszeresen használnak.

Összességében a mobil applikációk olyan esetekben bizonyulhatnak hasznosabbnak, amikor a felhasználói élmény, a teljesítmény, az offline hozzáférés, az értesítések, a biztonság, és a natív eszközök használata kiemelten fontos. Azonban a fejlesztési költségek és az idő is nagyobb lehet, ezért fontos mérlegelni az üzleti igényeket és a felhasználói szokásokat, mielőtt döntést hozunk.

3. Hogyan zajlik a mobil applikáció készítés folyamata?

A mobil applikáció készítés folyamata több lépésből áll, amelyeket gondosan meg kell tervezni és végrehajtani. Az alábbiakban bemutatom a mobil applikáció fejlesztésének fő lépéseit:

 1. Ötlet és cél meghatározása:
  – Ötlet kidolgozása: Határozd meg, mi lesz az applikáció célja, és milyen problémát old meg.
  – Célcsoport azonosítása: Ki fogja használni az applikációt? Miért lenne számukra hasznos?
  – Célkitűzések meghatározása: Milyen konkrét célokat szeretnél elérni az applikációval? (Pl. felhasználói elkötelezettség növelése, bevételek növelése stb.)
 2. Piackutatás és versenytárs elemzés:
  – Piacelemzés: Vizsgáld meg a piacon lévő hasonló applikációkat, azok erősségeit és gyengeségeit.
  – Versenytársak elemzése: Elemezd a versenytársak funkcióit és felhasználói véleményeit, hogy megtudd, miben lehet jobb az applikációd.
 3. Követelmények és funkcionalitás meghatározása:
  – Követelmények specifikálása: Határozd meg az applikációval szemben támasztott technikai és üzleti követelményeket.
  – Funkcionalitás definiálása: Készíts egy listát a szükséges funkciókról és tulajdonságokról.
 4. Tervezés és prototípus készítése:
  – Drótvázak (wireframes) és dizájn: Készíts vizuális terveket és drótvázakat, amelyek bemutatják az applikáció felépítését és navigációját.
  – Prototípus készítése: Hozz létre egy interaktív prototípust, hogy tesztelhesd a felhasználói élményt és az áramlást.
 5. Fejlesztés:
  – Front-end fejlesztés: Készítsd el az applikáció felhasználói felületét (UI) és biztosítsd a jó felhasználói élményt (UX).
  – Back-end fejlesztés: Készítsd el a szerver oldali részeket, adatbázisokat és az applikáció logikáját.
  – API integrációk: Implementálj minden szükséges külső szolgáltatást és API-t.
 6. Tesztelés:
  – Funkcionális tesztelés: Ellenőrizd, hogy minden funkció megfelelően működik.
  – Felhasználói tesztelés (beta teszt): Végezz felhasználói teszteket, hogy valódi visszajelzéseket kapj.
  – Hibajavítás: Javítsd ki a felmerült hibákat és problémákat.
 7. Indítás és terjesztés:
  – App store jóváhagyás: Készítsd elő és nyújtsd be az applikációt az App Store (iOS) és Google Play (Android) platformokra.
  – Marketing és promóció: Indíts marketing kampányokat, hogy minél több felhasználóhoz eljuttasd az applikációt.
 8. Karbantartás és frissítések:
  – Felhasználói visszajelzések gyűjtése: Figyeld a felhasználói visszajelzéseket és véleményeket.
  – Frissítések és új funkciók: Rendszeresen frissítsd az applikációt, javítsd a hibákat, és adj hozzá új funkciókat a felhasználói igények alapján.

A mobil applikáció fejlesztési folyamata iteratív, ami azt jelenti, hogy a visszajelzések és az új igények alapján folyamatosan javítani és fejleszteni kell az applikációt.

4. Összegzés

2024-ben mobil applikációt készíteni azért éri meg, mert az okostelefonok széles körű elterjedése révén a felhasználók egyre inkább előnyben részesítik az applikációkat a weboldalakkal szemben. Az applikációk jobb felhasználói élményt, gyorsabb működést és offline hozzáférést biztosítanak. Emellett lehetőséget nyújtanak a push értesítésekre, a natív eszközfunkciók használatára, és növelik a márkahűséget. A piaci versenyben való helytálláshoz, a felhasználói elkötelezettség növeléséhez és a bevételi források bővítéséhez a mobil applikációk fejlesztése kulcsfontosságú lehetőség.

Applikációra lenne szüksége? Kattintson ide és vegye fel velünk a kapcsolatot egy ingyenes konzultációért!